|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
15/12/2015 |
Data da última atualização: |
17/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, M. A. C. dos; QUEIROZ, M. A. de; BISPO, J. de S.; DANTAS, B. F. |
Afiliação: |
MÁRCIA ADRIANA CARVALHO DOS SANTOS, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro-BA; MANOEL ABÍLIO DE QUEIRÓZ, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro-BA; JACIARA DE SOUZA BISPO, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro-BA; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA. |
Título: |
Seed germination of brazilian guava (Psidium guineense Swartz). |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 37, n. 4, p. 214-221, 2015. |
DOI: |
10.1590/2317-1545v37n4152933 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazilian guava (Psidium guineense Swartz.) is a plant species native from Brazil and present in all Brazilian biomes. This species occurs in the Caatinga biome as a wild fruit that has broad utility and can generate income, as well as provide material for breeding. The objective of this work was to study seed germination of guava accessions collected in two municipalities in Bahia. Seeds imbibition curve was studied. Also, seed germination and seedlings initial growth were evaluated for 44 days on different temperatures (15, 20, 25, 30 and 35 °C), fruit maturation, drying, pre-soaking and priming. Seeds imbibition curve was triphasic in which lag-phase begun after 30 hours imbibition and lasted 256 hours. An effect of guava genotype was observed i seeds physiological quality. Temperatures of 20 and 25 °C were ideal for guava seeds germination. Seeds pre-soaking and priming techniques are feasible to reduce germination time and increase seedling performance |
Palavras-Chave: |
Recursos genéticos. |
Thesagro: |
Araça; Germinação; Myrtaceae; Semente. |
Thesaurus Nal: |
Genetic resources; Psidium guineense. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135581/1/Barbara-2015.pdf
|
Marc: |
LEADER 01697naa a2200253 a 4500 001 2031653 005 2016-03-17 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/2317-1545v37n4152933$2DOI 100 1 $aSANTOS, M. A. C. dos 245 $aSeed germination of brazilian guava (Psidium guineense Swartz).$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aBrazilian guava (Psidium guineense Swartz.) is a plant species native from Brazil and present in all Brazilian biomes. This species occurs in the Caatinga biome as a wild fruit that has broad utility and can generate income, as well as provide material for breeding. The objective of this work was to study seed germination of guava accessions collected in two municipalities in Bahia. Seeds imbibition curve was studied. Also, seed germination and seedlings initial growth were evaluated for 44 days on different temperatures (15, 20, 25, 30 and 35 °C), fruit maturation, drying, pre-soaking and priming. Seeds imbibition curve was triphasic in which lag-phase begun after 30 hours imbibition and lasted 256 hours. An effect of guava genotype was observed i seeds physiological quality. Temperatures of 20 and 25 °C were ideal for guava seeds germination. Seeds pre-soaking and priming techniques are feasible to reduce germination time and increase seedling performance 650 $aGenetic resources 650 $aPsidium guineense 650 $aAraça 650 $aGerminação 650 $aMyrtaceae 650 $aSemente 653 $aRecursos genéticos 700 1 $aQUEIROZ, M. A. de 700 1 $aBISPO, J. de S. 700 1 $aDANTAS, B. F. 773 $tJournal of Seed Science$gv. 37, n. 4, p. 214-221, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
29/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
SIQUEIRA, K. B.; NOGUEIRA, T. S.; SOARES, N. D.; CAMPOS, E. W.; MORAES, E. A. P.; VILLELA, R. M. M. B.; DAVID, J. M. N.; GOLIATT, P. V. Z. C.; DINIZ, F. H.; PIRES, M. de F. A.; VICENTINI, N. M. |
Afiliação: |
KENNYA BEATRIZ SIQUEIRA, CNPGL; THALLYS S. NOGUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; NEDSON D. SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; EMERSON W. CAMPOS, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SUDESTE DE MINAS GERAIS; EMERSON A. P. MORAES, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SUDESTE DE MINAS GERAIS; REGINA M. M. B. VILLELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; JOSÉ MARIA N. DAVID, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; PRISCILA V. Z. C. GOLIATT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; FABIO HOMERO DINIZ, CNPGL; MARIA DE FATIMA AVILA PIRES, CNPGL; NIVEA MARIA VICENTINI, CNPGL. |
Título: |
Pandemia, leite, queijo e tweets. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: ANUÁRIO Leite 2021. Juiz de Fora: Texto Comunicação Corporativa, 2021. |
Páginas: |
p. 94-95. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Perfil; Rede social. |
Thesagro: |
Consumidor; Leite; Produto Derivado do Leite; Queijo. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226471/1/Pandemia-leite.pdf
|
Marc: |
LEADER 00839nam a2200301 a 4500 001 2134867 005 2024-04-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSIQUEIRA, K. B. 245 $aPandemia, leite, queijo e tweets.$h[electronic resource] 260 $aIn: ANUÁRIO Leite 2021. Juiz de Fora: Texto Comunicação Corporativa$c2021 300 $ap. 94-95. 650 $aConsumidor 650 $aLeite 650 $aProduto Derivado do Leite 650 $aQueijo 653 $aPerfil 653 $aRede social 700 1 $aNOGUEIRA, T. S. 700 1 $aSOARES, N. D. 700 1 $aCAMPOS, E. W. 700 1 $aMORAES, E. A. P. 700 1 $aVILLELA, R. M. M. B. 700 1 $aDAVID, J. M. N. 700 1 $aGOLIATT, P. V. Z. C. 700 1 $aDINIZ, F. H. 700 1 $aPIRES, M. de F. A. 700 1 $aVICENTINI, N. M.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|